ingrediënten:
1 kaneelstok
1 steranijs
1 kruidnagel
1 tl zwarte peperkorels
35gr mulatopepertjes (online verkrijgbaar)
25 gr chipotle chili poeder (online verkrijgbaar)
125 ml olijfolie
10 gr piment
750 ml kippenbouillon
1 kleine ui
50 gr champignons
1 banaan
25 gr gedroogde pruimen
100 gr zwarte bonen
75 gr pure chocolade
1/2 snee oudbakken brood
50 gr ongezouten boter
Bereiding:
Week het kaneelstokje, de steranijs ,peperkorrels en kruidnagel 15 minuten in koud water.
Verwijder de steeltjes van de pepers en hak ze grof, laad de zaadjes zitten.
verhit een eetlepel olijfolie in een middelgrote pan. Fruit de pepers en de geweekte kruiden en de piment gedurende 2 minuten, tot de geuren vrijkomen en alles begint te kleuren. Giet er 500 ml kippenbouillon bij breng aan de kook; Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
Verhit in een kookpot olie en bak hierin de ui, champignons en knoflook zacht en glazig.
Voeg de banaan en de gedroogde pruimen toe en laat alles 2 minuten garen. Voeg de gekruide bouillon toe en de zwarte bonen laat 25 -30 minuten sudderen tot alles is ingedikt.
Voeg de chocolade en het oud brood toe en breng aan de kook, regelmatig roeren tot de saus dik is.
Mix de saus voeg beetje bij beetje de rest van de kippenbouillon toe en pureer tot een gladde massa.
Voeg de boter toe zodat de saus blinkt.
Je kan de saus bewaren in de koelkast gedurende 1 week.
Geïnspireerd door het boek Cantina Mexicana.