Kaneelbroodjes

Ingrediënten:

zoet deeg:

500 ml water

1 kg bloem

200 gr suiker

200 gr boter

25 gr gemalen kardemom

42 gr verse gist

1 tl zout

1 ei

Vulling:

300 gr amandelspijs

360 gr blokjes gesneden boter op kamertemperatuur

55 gr bruine basterdsuiker

45 gr kaneel

2 eieren

1 tl water

parelsuiker

30 gr amandelschilfers

Bereiding:

Het deeg:

Los de gist op in het water (40 C°) met een beetje suiker (activeert de gist)

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een mixerkom en meng ongeveer 5 minuten met de kneedhaak op lage snelheid. Verhoog de snelheid en en laat draaien tot je goede glutenontwikkeling hebt (je kan dit testen rol een stukje deeg tot een bolletje en rek langzaam uit , als het goed is krijg je een vliesjes raam).

Neem het deeg uit de kom en leg het op het werkblad , druk plat tot een rechthoek 30X25 cm en leg deze rechthoek op een bakplaat en laat 2 uur rusten in de koelkast tot het goed koud is.

Vulling:

Doe het amandelspijs in een kom en voeg beetje bij beetje de boter toe zorg wel dat het niet klontert je kan ook een deegmixer gebruiken. Voeg de suiker en de kaneel toe. Laat rusten op kamertemperatuur.

Neem het deeg uit de koelkast bestrooi je werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 50 X 50 cm en ongeveer 4 cm dik, let er wel op dat het deeg overal even dik is.

Tip : om je deeg gelijkmatig uit te rollen kan je naast je deeg 2 latten leggen van de gewenste dikte, rol met je deegrol over de latten 🙂

Als je deeg is uitgerold verdeel de vulling over het deeg maak een drieslag (zoals bij bladerdeeg).Rol het deeg uit tot een rechthoek 30 X 70 cm. Snij het deeg is stroken van 1.5 cm . Draai de strook en vouw de uiteinden van de strook naar het midden , je krijgt dan een knoop ( laat hier je fantasie gelden!)

Leg je knopen deeg op een plaat met bakpapier en laat in een warme ruimte rijzen, ze moet dubbel zo groot worden. Dek zeker de broodjes af met een vochtige doek om uitdrogen te vermijden.

Verwarm je oven tot 220C°

Bestrijk de broodjes met je eimengsel (ei en water loskloppen) en de parelsuiker en amandelschilfers

verlaag de oven tot 190 C° en bak de broodjes 8- 10 minuten als de broodjes nog niet klaar zijn maar ze kleren donder dek ze dan af met aluminiumfolie om verder te verkleuren te vermijden.

Neem de broodjes uit de oven en laat even afkoelen.

Geïnspireerd door het boek Zweedse broodjes

Deel dit op: